Kaasuauton hankkiminen

Kaasuauton vuokraaminen

Isoista autovuokraamoista ainakin AVISin valikoimissa kerrotaan olevan myös kaasuautoja, mutta varaussivuilta niitä ei taida erikseen päästä valitsemaan. Tässä Gasumin sivuilta tiedote, jossa kerrotaan kaasuautoja olevan vuokrattavissa: https://www.gasum.com/ajassa/puhdas-liikenne/2021/kaasuauto-taipuu-vuokra-autoksi/

Autoliike Mika Pohjoselta Lahdesta voi vuokrata kaasuautoja helppoleasingillä päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi.

Autoliike Keijo Lehtonen Mäntsälässä vuokraa Mercedes-Benz Sprinter 516 NGT -muuttoautoa.

Jyväskylässä on vuokrattavissa kaksi kaasukäyttöistä yhteiskäyttöautoa.


Uudet kaasuautot Suomen markkinoilla

Suomen markkinoilla on tarjolla suhteellisen laaja valikoima eri tarkoituksiin sopivia kaasuautomalleja pikkuautoista tila- ja pakettiautoihin ja kuorma-autoihinkin. Suomessa uutena myytävien kaasuautojen merkkivalikoima on kuitenkin tätä nykyä rajoittunut Volkswagen-konsernin merkkeihin Volkswagen, Audi, Škoda ja Seat. Euroopassa merkittävä kaasuautomerkki on Fiat alamerkkeineen, mutta Fiatin kaasuautoja ei tuoda Suomeen. Uusien kaasuautojen hinnat alkavat Seat Ibizan noin 16.500 eurosta. Kaasuautot ovat suunnilleen samanhintaisia kuin vastaavat bensiinimallit, joissakin tapauksissa jopa halvempia.

Oheisista linkeistä löytyvät tiedot kaikista Suomessa ja Euroopassa myytävistä uusista kaasuautoista:Käytetty kaasuauto kotimaasta

Käytetyn kaasuauton ostaminen kotimaasta joko autoliikkeestä tai yksityiseltä ei ole sen kummempaa kuin minkä tahansa auton ostaminen. On kuitenkin hyvä muistaa tarkistaa kaasupullojen ikä ja kunto.

Käytettyjä kaasuautoja löytyy kohtuullisesti vaikkapa näiltä tunnetuilta verkkosivuilta:

Monet autoliikkeet myös tuovat Suomeen myyntiin kaasuautoja lähinnä Ruotsista ja Saksasta. Kyselepä vaikka näiltä:


Käytetty kaasuauto ulkomailta

Käytettyjä kaasuautoja on paljon tarjolla mm. Ruotsissa ja Saksassa. Auton hankinta ulkomailta onnistuu helposti joko omatoimisesti tai luotettavan kumppanin avulla. Kaasuautojen valikoimiin Ruotsissa ja koko Euroopassa voi tutustua esimerkiksi näiden sivustojen kautta:

Erityisesti Saksasta autoja etsiessään kannattaa olla tarkkana, että valitsee polttoaineeksi CNG:n (Erdgas/Natural Gas) eikä missään tapauksessa LPG:tä (Autogas), sillä LPG/Autogas tarkoittaa nestekaasua eikä sitä voi tankata Suomessa, ts. LPG-autoja ei voi Suomessa käyttää.

Monet yritykset tarjoavat myös palveluna kaasuauton tuontia Saksasta tai Ruotsista. Palvelun käyttäminen kannattaa, mikäli epäilet omia kykyjäsi tai resurssejasi hoitaa auton valinta, osto, tuonti Suomeen ja paperiasiat lähtömaassa ja Suomessa. Kaasuautojen tuontipalvelua tarjoavat esimerkiksi seuraavat yritykset:


Auton konvertointi kaasukäyttöiseksi

Bensiiniauto

Monen bensiinikäyttöisen auton voi muuntaa kulkemaan maa- ja biokaasulla. Konvertointi maksaa 3000-5000 euroa ja valtiolta saa siihen 1000 euroa tukea. Konversiossa bensiiniautoon asennetaan kaasusäiliöt sekä kaasun syöttö- ja ohjausjärjestelmä olemassa olevan bensajärjestelmän rinnalle. Konversion jälkeen autolla voi siis ajaa sekä bensiinillä että kaasulla.

Tavallisimmin muunnos tehdään nelisylinterisestä bensiinimoottorista. Suorasuihkutusmoottoriin muunnoksen voi tehdä vain, jos autotehdas on antanut tähän ohjeet. Tarvittavia ohjeita on saatavissa vain harvoihin autoihin. Teknisenä syynä on se, että suorasuihkutuksen käyttämät suihkupäät sijaitsevat sylinterissä, ja bensiinivirtaus huolehtii niiden jäähdytyksestä. Tämä pieni virtaus pitää säilyttää myös kaasukäyttöisenä, mutta toiminnan tarkat määritykset voi antaa vain autonvalmistaja, ja näitä on vielä saatavilla vain rajoitettuun määrään autoja.

Dieselauto

Dieselautonkin voi periaatteessa muuttaa kaasukäyttöiseksi, mutta muunnoksen jälkeen moottori kuluttaa edelleen jonkin verran dieseliä, mikä useimmiten tekee dieselauton kaasumuunnoksesta kannattamattoman ja ympäristöhyödytkin jäävät vähäisiksi.

Dieselmottorin konvertoinnista kaasukäyttöiseksi tekee vaativaa se, että polttoaine syttyy dieselmoottorissa puristustahdin aikana kohonneen paineen vaikutuksesta, eikä sytytystulppia tarvita. Metaani ei syty pelkän kohonneen paineen vaikutuksesta vaan sen sytyttämiseen tarvitaan sytytystulppia tai toinen polttoaine.


Kaasukonversioita tekevät Suomessa ainakin
Terra Gas Finland -korjaamoketju
ja
Action Car Service ACS Oy Helsingissä.


Oheisessa Jere Jäkäläniemen Oulun ammattikorkeakouluun tekemässä opinnäytetyössä kuvataan yksityiskohtaisesti ja selkeästi bensiinikäyttöisen henkilöauton muuttaminen biokaasukäyttöiseksi:


Oulun Ammattikorkeakoulu on julkaissut myös videon kaasumuunnoksen tekemisestä:


TTS:n Uusiutuvista energiaa -hankkeen video bensiiniauton konvertoinnista kaasuautoksi:


Myös tässä TM:n artikkelissa kuvataan melko seikkaperäisesti konversion tekeminen:


NÄIN BENSIINIAUTO MUUTTUI KAASUAUTOKSI – Kyytiin 2 -hankkeen video:


Yksi kommentti artikkeliin ”Kaasuauton hankkiminen”

Jätä kommentti