Kaasun tankkaaminen


Tankkausasemat


Sanastoa

Autoon tankattava kaasu voi olla


paineistettua biokaasua,
CBG (Compressed Biogas)


paineistettua maakaasua,
CNG (Compressed Natural Gas)


CBG:n ja CNG:n sekoitusta


nesteytettyä biokaasua,
LBG (Liquefied Biogas)


nesteytettyä maakaasua,
LNG (Liquefied Natural Gas)


LBG:n ja LNG:n sekoitusta

Henkilö- ja pakettiautoissa samoin kuin esimerkiksi jäteautoissa ja paikallisliikenteen linja-autoissa käytetään paineistettua kaasua, siis joko CNG:tä tai CBG:tä.
Raskaissa kuorma-autoissa ja pitkän matkan linja-autoissa käytetään puolestaan LNG:tä tai LBG:tä, koska sitä mahtuu tankkeihin enemmän ja se mahdollistaa siten pitemmät toimintasäteet.

Tavallinen tankkaaja ei voi saada autoonsa muuta kuin paineistettua kaasua, koska nesteytetyn kaasun tankkausliittimetkin ovat erilaisia. Tavallinen tankkaaja joutuu valitsemaan vain maakaasun ja biokaasun välillä niillä asemilla, joilla molempia on tarjolla.

Yli puolet kaasuautoilijoista tankkaa nykyään biokaasua. Vuonna 2019 tankatusta kaasusta 58 % oli biokaasua.


Gasum

Suurin liikennekaasun jakelija Suomessa on Gasum, Suomen valtion täysin omistama osakeyhtiö, joka aiemmin omisti myös Suomen kaasuputkiverkoston, joka kattaa osan eteläisintä Suomea. 1.1.2020 siirtoverkko siirtyi uuden yhtiön, Gasgrid Finland Oy:n omistukseen ja Gasumista tuli puhtaasti maakaasun maahantuoja, biokaasun tuottaja ja molempien kaasujen myyjä. Gasum myy kaasuja liikenteen lisäksi myös sähkön ja lämmön tuotantoon sekä teollisuuden käyttöön.

Gasumin liikennekaasun jakelupisteitä sijaitsee sekä putkiverkkoon liitettynä, että sen ulkopuolella. Verkon ulkopuolisille asemille kaasu toimitetaan joko paineistettuna konteissa tai nesteytettynä, mutta henkilöautot tankkaavat siis aina paineistettua kaasua. Gasumin jakeluasemilla tankkaaja voi itse valita – tai on etukäteen maksukortin hankkiessaan valinnut – tankkaako bio- vai maakaasua. Käytännössä tankkiin saa bio- ja maakaasun sekoitusta, mutta sertifikaattijärjestelmä varmistaa, että Gasum syöttää verkostoon vähintään sen verran biokaasua, kuin sitä on ostettu. Systeemi toimii siis samoin kuin esimerkiksi tuulisähkön ostaminen sähkön toimittajalta. Biokaasusertifikaateista enemmän täällä: https://www.gasum.com/Yrityksille/kestavat-energiaratkaisut/biokaasu/


Muiden toimijoiden jakeluasemat

Oheisista linkeistä pääset kaikkien muiden kaasun jakeluasemien ylläpitäjien nettisivuille, joilta myös löytyy paljon hyvää ja hyödyllistä tietoa kaasuautoilijoille.


BIG-biokaasuasemat Vaasan seudulla
BIG-biokaasuasemat Etelä-Karjalassa
BIG-biokaasuasema Pirkanmaalla (tulossa 2021)


SEOn kahdella asemalla myydään myös biokaasua:
SEO Ala-Temmes
Jyväskyläntie 69
91930 Ala-temmes
ja
SEO Oulu Kaakkuri
Kaakkurinojantie 1
90420 Oulu


Kyrö Distillery Companyn tehtaalla
on biokaasun jakeluasema
osoitteessa Kalpatie 2, 61500 Isokyrö


Puistometsäntie 1
Tuusulan RykmentinpuistossaKaasun hintoja eri asemilla löytyy mm. puhelimeen ladattavasta Tankille.fi -sovelluksesta tai Polttoaine.net -sivustolta.


Tilaa vikailmoituksia

Sekä Gasumilla että monilla muilla toimijoilla on palvelu, josta voi tilata asemien tiedotteet asemien toimintakatkoksista vika- ja huoltotilanteissa. Koska palvelukatkoksia aika useinkin esiintyy, voi näillä ennakkotiedotteilla joskus säästää hermojaan.

Gasumilla on tarjolla myös Gasum Driver App -sovellus, joka kokoaa asemien sijainnit, reittiohjeet ja asemien ajankohtaiset tiedot kätevästi yhteen paikkaan. Sovelluksesta näkee myös muiden kuin Gasumin asemien sijainnit, mutta vain Gasumin omien asemien vikailmoitukset. Maksuttoman sovelluksen voi ladata Google Play tai App Store -sovelluskaupoista.

Suurin syy palvelukatkoksiin ainakin Gasumin asemilla normaalien lyhyiden huoltokatkojen lisäksi lienee letkun irtoaminen mittarista, kun autoilija on unohtanut irrottaa sen autostaan ennen kuin on lähtenyt liikkeelle. Muistakaapa olla tarkkoina!

Kaasuautoilun merkittävä haaste tätä nykyä on tankkausasemien puuttuminen kokonaan pohjoisimmasta ja itäisimmästä Suomesta. Eteläisessä Suomessa kaasuautoilija pärjää hyvin, jos ”kotiasema” on kohtuullisella etäisyydellä. Bensatankki kaasuautossa on toki aina varmistuksena siitä, ettei matka polttoaineen loppumisen takia koskaan pääse katkeamaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaasun tankkaaminen”

  1. Joensuun biokaasuasema on kartassa väärässä paikassa. Merkki kuuluisi olla pohjoisemmassa, junaradan toisella puolella.

    Vastaa

Jätä kommentti